top of page

Onze missie | Hulp voor Oekraïne

Ons werk | Steun voor Oekraïne

In de media

Ja, ik schrijf me in! Ik wil graag nieuws en updates ontvangen.

Bedankt voor de inzending!

IMG_0891.jpeg

Wij reizen keer op keer naar Oekraïne om vluchtelingen, kinderen en militairen te voorzien van friet en snacks en maken het dan zo gezellig mogelijk met muziek en gezellig ingerichte tenten zodat de mensen even kunnen ontsnappen van de heftige werkelijkheid. Per dag geven we tot 2.000 porties friet en snacks weg. We gingen sinds februari 2022 al tientallen keren en in totaal gaven we al honderdduizenden bakjes friet en snacks weg.

Ook helpen we oorlogsslachtoffers op andere manieren, zowel met hulpgoederen als ook financieel. Daarbij hebben we kortgeleden onze opvanglocatie geopend op 80 km van het front waar we tot 85 personen kunnen opvangen. Onze gasten komen uit de meest extreme omstandigheden vanuit gebieden waar vluchten op eigen kracht veelal niet mogelijk is. Daarom werken we samen met Denis Khrystov die met gevaar voor eigen leven mensen evacueert uit deze gebieden. Daarna brengt hij ze meestal naar onze opvanglocatie.

Onze komende reis:
Vrijdag 31 mei gaan we weer naar Oost Oekraïne. We gaan zeker weer friet bakken en mensen helpen in het frontgebied, maar we gaan ook naar onze nieuwe opvanglocatie op 90km van het front. Hier hebben we een voormalig hotel verbouwd en de eerste gasten wonen er al. De bedoeling is dat hier mensen uit de meest gevaarlijke gebieden (maximaal 2 maanden) verblijven totdat we een permanente locatie hebben gevonden voor hen (meestal in westelijker Oekraïne).

 

De afgelopen reis: We begonnen in midden Oekraïne waar we gezelschap kregen van Nederlandse politici. Ze waren zeer onder de indruk van ons werk maar meer nog van de beelden die ze daar zagen. Ze konden met eigen ogen zien wat de oorlog heeft aangericht in Bucha, Irpin en Borodyanka.

Daarna gingen wij zonder de politici door naar het oosten waar we friet bakten o.a. in Sviatogirsk en in Kramatorsk.

 

Ook gingen we met Denis Krhrystov mee voor een evacuatie actie op 2 km van de nullijn.. Deze held riskeert dagelijks zijn leven om mensen in veiligheid te brengen. Wij gingen slechts 1 dag mee, maar het continue onder risico van artillerie vuur zijn en het gevaar van drones was een heel heftige ervaring
 

We waren bij medici die op een op enkele kilometers van de nullijn gewonde soldaten overladen van een pantservoertuig in een ambulance. Wat we daar zagen was verschrikkelijk.

Van al deze acties kunt u video's bekijken op  de pagina "terugblik".


Onze december (kerst)reis was ondanks dat deze niet in frontgebieden plaatsvond toch een heel bijzondere. We bakten friet voor ouderen, gewonde militairen en bij een weeshuis. Bij het militaire ziekenhuis mochten we bakken voor grote helden die veelal zwaar gewond waren door mijn ontploffingen, drone aanvallen of beschietingen. Bij de weeskinderen hadden we de meest bijzondere dag. Het was geweldig om samen met de Kerstman friet, snacks, lekkernijen en cadeaus uit te delen. De overige dagen bakten we op openbare locaties met vaak meer dan 2.000 bezoekers per dag.

Wij waren tijdens onze 12e reis, op 27 juni betrokken bij een zware raketinslag in Kramatorsk. Terwijl wij rustig aan het eten waren in het restaurant sloeg een Iskander kruisraket (type K) in, in het restaurant. Dit is een zware ballistische raket van meer dan 3800 kilo! Hierbij zijn 13 personen gestorven en meer dan 60 mensen zijn gewond geraakt. Gelukkig is precies op het stukje waar wij zaten het dak niet ingestort wat onze redding is gebleken. Wij hebben zo extreem veel geluk gehad, dat is haast niet te beschrijven. Helaas zijn wel meerdere bekenden van ons wel overleden die dag, waaronder twee meisjes van 14 jaar en een meisje van 17.

Wat er die dag is gebeurd heeft ons alleen maar meer gesterkt in onze gevoelens om Oekraïne te steunen.

volg ons

  • YouTube
  • TikTok
  • Instagram
  • LinkedIn

Doneer nu

Help mee en

word donateur

IMG-20221024-WA0002.jpg
bottom of page